4 Aralık 2013 Çarşamba

Aliağa da mobese kamera sistemi neden kurulmuyor?

Yapılan araştırmalara göre; en çok hırsızlık olayları Kamera Kayıt Sistemi (MOBESE) olmayan yerleşim yerlerinde yaşanmakta.Bu doğrultuda MOBESE sisteminin olmadığı ilçemiz Aliağa’da hırsızlık olayları da gün geçtikçe artmakta.
Güvenlik birimleri, ilçeye bir MOBESE sisteminin kurulmasının işlerini çok daha kolaylaştıracağını ifade ederken, esnaflar ve vatandaşlar, sistemin biran önce kurumasını istiyor.
Kamu kurumlarının sistem için bütçe ayıramayacağını belirtirken, Vatandaşlar, düzenlenecek bir kampanya ile sistemin inşaa edilebilineceğini belirtiyorlar.
Yapılan araştırmalara göre; en çok hırsızlık olayları Kamera Kayıt Sistemi (MOBESE) olmayan yerleşim yerlerinde görülmekte. Bu doğrultuda MOBESE sisteminin olmadığı ilçemiz Aliağa’da hırsızlık olayları da gün geçtikçe artmakta.
Güvenlik birimleri, ilçeye bir MOBESE sisteminin kurulmasının işlerini çok daha kolaylaştıracağını ifade ederken, esnaflar ve vatandaşlar, sistemin biran önce kurumasını istiyor.
Kamera Kayıt Sistemleri olarak bilinen Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE); bir kentin veya bir işyerinin güvenliği için son derece önemli bir donanım.
Bu sistem Anadolu’nun en güvenli ilçelerinde bile kurulurken, sanayi kenti Aliağa’da yıllardır “Kuralım mı… Kurmayalım mı?” tartışması yapılıyor.
Geçmişte el çantası çalınan bir kaymakamımız, MOBESE kurulması için Esnaf Odası, Ticaret Odası, iş adamlarımızla toplantılar yapmış ama nedense sonradan vazgeçilmişti.
Yenişakran beldesi bile bu sistemi kurarken, Türkiye ekonomisinin yüzde 2′sinin döndüğü ifade edilen Aliağa’da kurulmaması hayret verici.

HIRSIZLAR MOBESE OLMAYAN İLÇELERİ SEÇİYORYapılan araştırmalara göre, MOBESE sitemlerinin kurulduğu yerleşim yerlerinde hırsızlık olaylarının azaldığı görülmüş. Veya hırsızlık olaylarının failleri MOBESE sayesinde kısa sürede yakalanarak adalete teslim edilmiş. Bu da gösteriyor ki hırsızlar MOBESE olmayan ilçeleri tercih ediyor.
İlçemizde emniyet yetkililerinin başarılı çalışmaları sonucu benzer ilçelere göre hırsızlık olayları yok denecek kadar az oluyor, olsa da kısa sürede yakalanıyor. Ama yetkililer ilçede bir MOBESE sisteminin kurulması ile işlerinin çok daha kolaylaşacağını ifade ediyorlar. Hatta MOBESE sistemini kuran birçok yerleşim yerinde ‘MOBESE ile yakala koy kodese’ sloganı bile üretilmiş durumda.
ESNAFLAR, KENDİ TEDBİRLERİNİ ALMA ÇABASI İÇERİSİNDEHırsızlık olayları arttıkça genellikle esnaflar kendi mekanını kendi imkanları ile koruma çabası içerisine giriyorlar. Kimisi kepenk yaparak, kimisi alarm sistemi kurarak, kimisi de kendi mekanına uzaktan takip edilen kamera sistemi kurarak güvenlik tedbirleri alıyorlar. Konutlarda ise alt katların cam ve kapıları demir parmaklıklarla kapatılmak zorunda kalınıyor.
Tabi bunun için her birey ayrı ayrı binlerce lira para harcamak zorunda kalıyor. Bununla yetinmeyen vatandaşların birçoğu sigorta yaptırarak ayrı bir masrafa giriyor.
MOBESE KENTİN GÜVENLİĞİGerek vatandaşlar, gerekse güvenlik birimleri; kentin güvenliği için Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) olarak bilinen Dijital Kamera Kayıt Sisteminin biran önce kurulması gerektiği konusunda hem fikir.
Sistemin inşası için Aliağa’daki hiç bir devlet kurumunun bütçe ayırma durumunun olmadığını belirten yetkiler ancak düzenlenecek bir kampanya ile bu işin yapılabileceğini ifade ediyorlar.
DAHA GÜVENLİ BİR ALİAĞA İÇİN PAMUK ELLER CEBEBiz de diyoruz ki; gelin bir kampanya düzenleyelim. Kaymakamımıza ve Belediye Başkanımıza buradan bir çağrı yapıyoruz; geçmişte yapıldığı gibi kaymakam ve belediye başkanımızın öncülüğünde Ticaret Odası, Esnaf Odası ve ilçemizdeki sanayi kuruluşları temsilcileri ve ileri gelen işadamlarımızın katılacağı bir toplantı yaparak bir kampanya başlatalım ve MOBESE sistemini Aliağa’ya kazandıralım.
ALINTIDIR.


Devamı : http://www.aliagaekspres.com#ixzz2mXsAHSeJ
Under Creative Commons License: Attribution Share Alike
Follow us: @aliagaekspres on Twitter | AliagaEkspres on Facebook